29.03.2014 08:42

Skialp na Grossvenedigeru

Ctvrtek 03:30. Budik, zmatek, nakládáni auta, odjezd směr Neukirchen am Grossvenediger. Cestou s Kožichem nakládame Tomáše a Standu v Praze. 11:00 zastávka u Kufsteinu na kávu, kde posloucháme vypravění o velmi dlouhé cestě na chatu Kursingerhutte. Prý méně zdatní jedinci tuto cestu dávaji za 8 hodin. Pobavili jsme se a odhadli svůj čas na 6-7h. 13:00 vyrážíme do údolí ... směr Kursingerhutte 2547m. Postupně docházejí síly a po sléze se začíná stmívat. Na plese jsme v 19:00 a dávame tomu tak 45 laických minut. No po dvou hodinách za svitu čelovek dorazíme na chatu. Okamžite pátráme po večeri a pivu - naše tupé pohled se sešly nad taliři polévky a ani už nevím, co jsme to vlastně snědli.

Na druhý den byl naplánován Keeskogle 3291m. Krásnej výšlap s bonusovým hřebínkem na závěr. Nádherný počasí, které nás provázelo po celé čtyři dny, nám dopřálo půlhoďku rozjímáni na vrcholu. Prostě paráda. Pozdní odpoledne jsme strávili na terásce u chaty. Večer jsme popili piva a vina a vedli moudré řeči o horách, životě a ženách. Tak, jak se na pánsky zájezd jen sluší.

Sobota 05:45. Budik a ostré vstávající tempo pod taktovkou Kožicha. 06:58 jsme v lyžích a vyrážíme směr GrossVenediger. Traverz, sjezd na ledovec a začíná stoupání. První hank, pohoda, svačina, legrácky. Druhý hank, vichr, oblékání, stoupání. Sedlo. Vichr neutuchající, azur a pět postav pokračuje na jižní stranu Venedigeru. 12:00 dosažen předvrchol. Exponovaným můstkem na vrchol (3660m) a rychlá oslava. Sjezd, tězké podminky. Několik ježků dal každý. Možná i nějaká ta želva. Každopádně velká paráda. Po svačině výšlap k chalupě, pivo, moudra, vino, večeře, moudra, .... Vysmáto.

V neděli ráno nás zaskočila změna času. Nicméně jsme zaútočili na Gampspitz. Sjezd k plesu, výstup po ledovci, strminou na plato a už víme, že pokud budeme pokračovat na vrchol nestihneme za rozumných podminek sjed stminu. Otáčime. Odměnou je parádni sjezd, nejprve za těžkých podminek, ale strmina a ledovec pod ni se nám odměnili nádherným povrchem.

Následoval návrat přes Postalm k autu a spokojený odjezd domů. Velká pochvala Kožichovi za organizaci a vedení túr. Povely, ktere k nám mířily měly své důvody a věřim, že každý z nás si odvezl nejen zupr zážitek, ale i spoustu zkušeností a dovedností pro dalši skialpové, ledovcové a dalši horské túry.

Diky moc.

Taky děkuji Radime za krásný reportík

 

—————

Zpět


Fotogalerie: Skialp na Grossvenedigeru

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1637-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1641-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1642-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1647-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1649-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1653-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1655-resize-jpg/

—————

/album/fotogalerie-skialp-na-grossvenedigeru/img-1664-jpg/

——————————


Kontakt

KozichGuide

Smilova 1994
Pardubice
530 02


+420 728 047 637